hashimoto

Hashimoto – choroba na miarę epidemii

W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszy się o chorobie Hashimoto, lecz mało kto jeszcze wie co to za choroba, jak się objawia i na czym, tak naprawdę polega. Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, a także najczęściej występująca przyczyna jej niedoczynności. W szczególności na chorobę narażone są kobiety, dzieje się tak ze względu na uwarunkowania nie tylko genetyczne, ale i hormonalne. Często bagatelizowana przy zdiagnozowaniu niedoczynności, może powodować bardzo poważne skutki dla organizmu. Do najpoważniejszych można zaliczyć trudności z zajściem w ciążę, rozwój cukrzycy oraz insulinooporności.

Czym tak właściwie jest Hashimoto? Jest to choroba z grupy autoimmunologicznych co oznacza, że organizm człowieka wytwarza przeciwciała, które zamiast bronić go przed wirusami, zwracają się przeciwko niemu. W przypadku choroby Hashimoto, celem takiego szturmu jest właśnie tarczyca.

Należy zatem odpowiedzieć na pytanie, co wywołuje Hashimoto i jak się objawia. Najczęstszą z pobudek pojawienia się choroby są zaburzenia hormonalne, stąd też zwiększona zachorowalność kobiet niż mężczyzn. Mam na myśli tutaj okres dojrzewania, odstawienie antykoncepcji czy ciążę. Kolejną przyczyną są uwarunkowania genetyczne, częściej występuje u osób, których geny sprzyjają wystąpieniu choroby. Choroba może przez długi czas rozwijać się w organizmie bez wyraźnych symptomów. Jej wykrycie może ułatwić występowanie kilku z poniższych objawów:

  • senność,
  • ciągłe zmęczenie,
  •  wypadanie włosów,
  •  kruche paznokcie,
  •  towarzyszące uczucie zimna,
  •  zimne dłonie oraz stopy,
  •  problemy z koncentracją i pamięcią,
  •  przyrost masy ciała,
  •  przesuszona skóra.

W przypadku, gdy zauważymy u siebie takie objawy, przed postawieniem sobie diagnozy, należy zrobić kilka ważnych badań. Podstawowym będzie tutaj TSH, czyli poziom tyreotropiny, hormonu, który wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Jego zadaniem jest regulacja procesu wydzielania dwóch hormonów tarczycowych- Ft3 i Ft4. To one są kolejnym etapem badania w celu zdiagnozowania Hashimoto. Ostatnim istotnym pomiarem, będzie w tym wypadku sprawdzenie poziomu przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (Anty-TPO) oraz tyreoglobulinie (Anty-TG). Gdy wyniki świadczą o zachorowalności, powinniśmy udać się do endokrynologa.

W większości przypadków podstawą leczenia jest farmakologia, czyli podawanie syntetycznego hormonu tarczycy (lewotyroksyny). Ma ona na celu uzupełnienie brakującego hormonu, który wytwarzany jest w niedostatecznych ilościach przez narząd. Istotna jest także suplementacja, ponieważ w znaczny sposób może wpłynąć na poprawę samopoczucia chorych. Jednak ważniejsze jest to, że każdy jest inny, dlatego to co jednej osobie może pomagać, na inną będzie wpływać negatywnie.

  • Wielu dietetyków za punkt wyjścia wskazuje selen przyczyniający się do działania antyoksydacyjnego. Obniża również poziom przeciwciał w organizmie, co wpływa pozytywnie na walkę z Hashimoto.
  • Cynk odpowiada za wytwarzanie wolnego hormonu tarczycowego FT4.
  • W chorobie Hashimoto nie można zapomnieć o suplementacji jodu organicznego, jednak z tym należy bardzo uważać, gdyż jego nadmierne przyjmowanie może wywołać reakcję wypalenia tarczycy, a nawet jej upośledzenie.
  • Pomocna w regulacji układu odpornościowego jest witamina D3+K2. Odpowiada także za regulację gospodarki wapniowej organizmu.
  • Mało znanym ale bardzo ważnym suplementem w chorobie Hashimoto jest Ashwagandha, która obniża poziom kortyzolu, a co więcej reguluje stany zapalne.
  • Nie można zapomnieć również o bardzo ważnych witaminach z grupy B, poprawiające funkcjonowanie centralnego układu nerwowego.

Oprócz problemów hormonalnych czy uwarunkowań genetycznych, na rozwój choroby Hashimoto istotny wpływ ma to, co spożywamy. W leczeniu tarczycy ważne jest dostarczanie takich składników do naszego organizmu, które będą wpływać na zmniejszenie występowania substancji drażniących nasz układ immunologiczny. W pierwszej kolejności z diety należy wykluczyć gluten. Zawierają go ziarna pszenicy, orkiszu, żyta, itp. Jego eliminacja spowoduje zmniejszenie pobudzenia organizmu do większych czynności obronnych. Warzywa kapustne ze względu na obecność goitrogenu, mogą powodować ograniczenie wchłaniania jodu do organizmu. Bardzo ważne przy Hashimoto jest wykluczenie również z diety cukru i tłuszczów trans, gdyż mają negatywny odzew na wagę i przyspieszają nabieranie masy, którą później ciężko jest zrzucić. Kolejnym niekorzystnym elementem naszej diety jest nabiał. Jest on powodem występowania wielu stanów zapalnych, co wiąże się ze złą pracą gruczołu tarczycy.

Osoby z Hashimoto powinny bardzo ostrożnie podejść do tematu treningu w ich chorobie. Nadmierny wysiłek fizyczny będzie skutkował występowaniem stresu, podniesieniem się poziomu kortyzolu w organizmie i nasileniem choroby. Zarówno intensywne cardio oraz wyczerpujący trening siłowy będą tutaj nie na miejscu. Prawidłowy będzie krótki ale intensywny trening tzw. HIIT czy Tabata.

Należy pamiętać, że przy chorobie Hashimoto najważniejsze jest uregulowanie swojej gospodarki hormonalnej, ponieważ to ona odpowiada za większość procesów zachodzących w naszym organizmie.

Agnieszka Kawka